Tammatesti

Katso tästä tammatestin ohjeet

PDF-tiedostotammatestinohjeet.pdf (36 kB)

Tammatesti on tärkeä hannoverhevosten laadun kehittämisen mittari. Tammatesti ei anna tietoa vain tamman itsensä kyvyistä vaan se on tärkeä työkalu mietittäessä sopivaa orivalintaa tammalle. Samoin tammatestin tuloksista nähdään millaisia ominaisuuksia tamman isäori jättää.

Miten ilmoitan tammani testiin?

Ilmoittaudu heinäkuun loppuun mennessä yhdistyksen nettisivujen kautta. Tammatestiin tarvitaan mukaan tamman paperit.

Vaatimukset

Kolme vuotta täyttäneet ja siitä vanhemmat tammat saavat osallistua testiin. Tammojen pitää olla hannoveriin-kantakirjauskelpoisia/ kantakirjattuja.
Testistä tulee merkintä tamman passiin. Tammatestin voi uusia yhden kerran.

Mitä arvostellaan?

Tammatestissä arvostellaan perusaskellajit käynti, ravi ja laukka, tamman ratsastettavuus oman ja testiratsastajan kanssa sekä tamman hyppykapasiteettia irtohypytyksessä. Ulkomailla tehtävät tammatestit ovat yhden päivän mittaisia (ns. field test). Saksassa on myös 26 päivän tammatestit, niitä kutsutaan Station- test- nimellä. Niitä järjestetään Verdenissä ja Dillenburgissa.

Miten arvostellaan?

Arvosteluasteikko jokaisessa kohdassa on 0-10. 0=ei suoritettu, 10=erinomainen. Tuloksiin on kirjattu jokaisen kohdan (käynti, ravi, laukka, irtohypyt; käytös ja kapasiteetti, ratsastettavuus; oma ratsastaja ja testiratsastaja) arvosana ja lisäksi keskiarvot askellajeista, hyppykyvystä ja ratsastettavuudesta.

Testin suorittamisen jälkeen jokainen osanottaja saa talliplakaatin ja testitodistuksen. Tammoja ei sijoiteta testissä. Jokaisen tamman suorituksen kommentoi tuomari. Jos tamma ei ole kantakirjattu, tammatestin tulos pysyy epävirallisena kunnes tamma on kantakirjattu hannoveriin.

Tuomaristo

Tuomaristo koostuu liiton edustajasta/edustajista ja näyttelyn tuomarista. Lisäksi testiratsastaja antaa arvioinnin ratsastettavuudesta.