Oritietoa

Orien hyväksymismenettely

Hyväksyttyjä Hannoveroreja on yli 500. Ne ovat sekä yksityisessä että valtiollisessa omistuksessa Saksassa ja ympäri maailmaa. Hannover-oriiden hyväksyttäminen jalostukseen tapahtuu Saksassa eri oritestipaikoissa.

Hannover-oriiden esitarkastus (päätarkastus)

Nuoret oriit esitellään esitarkastuksessa Verdenissä 2,5-vuotiaina. Valintakomissio matkustaa ympäri kasvatusalueita ja valitsee esitarkastukseen koko ikäluokasta noin 100 oria. Orien on oltava vähintään 2 -vuotiaita, väriltään mustia, ruskeita, rautiaita tai kimoja. Oriiden isäoriit ja emälinjan isäoriit tulee olla viidessä sukupolvessa hyväksyttyjä/tai hyväksymiskelpoisia Hannover- oriiden I- kantakirjaan (Hengstbuch I). Lisäksi vaaditaan eläinlääkärin tarkastus ja oriin sukuselvitys.

Hyväksymisvaatimukset

Esivalitut oriit suorittavat Körungissa Verdenissä kahden päivän aikana irtohypytyksen, askellajiarvostelun kolmiouralla sekä kovalla alustalla. Hyväksyttyyn esitarkastustulokseen vaaditaan vähintään 7 keskiarvo.

2. Esitarkastus

Mikäli ori ei voi jostakin syystä osallistua pääesitarkastukseen (Hauptkörung), se voidaan esittää jälkiesitarkastuksessa (Nachkörung) marraskuussa tai ratsain suoritettavassa esitarkastuksessa huhtikuussa. Näihin esitarkastuksiin ei ole esivalintoja.

Vaatimukset orikantakirjaan (Hengstbuch) hyväksymiseksi

Oriin tulee täyttää seuraavat suoritusvaatimukset päästäkseen hannoverhevosten orikantakirjaan;
- Vähintään 90 pistettä Hannover-orien oritestistä (Hengstleistungsprüfung).
- Vastaava ratsastus-, tai laukkakilpailumenestys, englannin täysverisillä GAG.
- Täysverioriit ja Anglo- Arabi oriit; Oritestistä yhteisindeksi 90 pistettä.
- Trakehnerit: 110 pisteen yhteisindeksi oritestistä tai 100 pistettä oritestistä jos oriin isän Saksan ratsastajainliiton jalostusarvo/indeksi (FN-Zuchtwert) on vähintään 120 tai 100 pisteen kokonaisindeksi jos joko koulu- tai esteindeksi on testissä vähintään 120.
- Oriit toisista ratsuhevoskantakirjoista; 120 pisteen kokonaisindeksi oritestissä tai 110 pisteen kokonaisindeksi jos oriin isän Saksan ratsastajainliiton jalostusarvo/indeksi (FN-Zuchtwert) on vähintään 130 tai 100 pisteen kokonaisindeksi jos joko koulu tai estetulos testissä on vähintään 130.
- Yhdistelmä 30 päivän testistä (30tägigen Veranlagungstestes) yhdistettynä kilpailumenestykseen jotka oikeuttavat kvaalaukseen Bundeschampionaattiin

Hakemuksen tekeminen orikirjaan hyväksymiseksi

Oreja ei kirjata orikantakirjaan automaattisesti. Oriinpitäjän pitää anoa hyväksymistä kirjallisesti ja toimittaa oriin tulokset hannoverliittoon. Tämä koskee myös vanhempia oreja ja muiden kantakirjojen hyväksytettäviä oreja. Hakemus on toimitettava marraskuun puoleen väliin mennessä hannoverliitolle Verdeniin seuraavaa jalostuskautta varten. Vanhempien orien hyväksyminen on usein jälkikörungin (nachkörung) yhteydessä Verdenissä marras/joulukuussa sekä helmikuussa. Oriiden hyväksymisestä päättää kantakirjalautakunta.

Paikanvaihdos / astutuslupa

Jokaisen oriinpitäjän tulee tietää että hakemus pitää tehdä joka vuosi uudelleen. Lupa koskee vain annettua astutuspaikkaa joten oriin jokainen astutuspaikanvaihdos tulee ilmoittaa toimistolle. Astutuslupa on maksullinen, maksu määritellään vuosittain.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Orikantakirjaan hyväksytyt oriit löytyvät hannoverliiton nettisivuilta kohdasta Hengstverteilungsplan. Lisäkysymyksiin vastaavat thogrefe@hannoveraner.com tai uhahne@hannoveraner.com