Hevosen esittäminen ja myyminen

Hyvä kontrasti, kaunis tausta
Talvimaisemaa voi myös hyvin hyödyntää vaaleana taustana
Tumma tausta toimii hyvin etenkin jos hevonen on vaalea
Vihestausta punaisella hevosella vähän hukuttaa sen taustaansa
Hevonen hukkuu taustaa
Rauhaton tausta saa huomion pois hevosesta
Kuvakulma alamäkeen
Kuvakulma vaakasuorassa
Sama hevonen kuvattuna ylämäkeen

Päätös hevosen myymisestä voi tulla eteen pian tai pitkän harkinnan jälkeen. Kun päätös on tehty, toiveena on saada hevonen kaupaksi mahdollisimman pian ja kannattavasti. Oikean myyntikanavan sekä myyntitavan on todettu selkeästi parantavan tätä prosessia.

Ensin pitää määritellä hevosen hinta. Ole realistinen sekä mieti myös mahdollinen alin hinta, millä olet hevosen valmis myymään. Laita myynti-ilmoitukseen hinta tai ainakin hintaluokka; näin säästyt itse turhilta kyselyiltä.

Myynti-ilmoituksen on syytä olla mahdollisimman edustava mutta kuitenkin totuudenmukainen "sisällysluettelo" hevosesta, sen käyttötarkoituksesta, koulutustasosta sekä kapasiteetista. Varsaa myydessä on hyvä esitellä sisarusten sekä vanhempien saavutuksia, jo valmista ratsuhevosta myytäessä on selkeämpää pysytellä lähinnä hevosen omissa suorituksissa.

Hyvä myyntikanava varmistaa näkyvyyden tosiostajille. Tällaisia myyntikanavia Suomessa on esim. rotuyhdistysten sivut, varsinaiset myyntisivustot, kuten

Hevosnetti 

Ratsut.fi

Ulkomaisia myyntisivustoja

https://www.ehorses.de/

Eurodressage

Verbandin myyntisivut jäsenille

 

Myyntikuva 

Ohessa joitakin esimerkkejä taustan vaikutuksesta kuvattavaan sekä kuvakulman vaikutuksesta.

 

Hevosen valmisteleminen myyntitilannetta, -kuvaa tai -videota varten.

- Hevosen tulee olla hyvässä kunnossa, puhdas ja se tulee esittää mahdollisimman edustavasti: hevosen tulee olla mielummin letitetty, ohessa opetusvideo hevosen letiitämisestä kolmella eri tavalla. Jotta saat kauniit letit, huolehti, että hevosen harja on riittävän ohut ja lyhyt. Hevosen harja ohennetaan ja lyhennetään nyppimällä.

Valkoiset pintelit saavat aikaan vaikutelman isommasta liikkeestä. Jos haluat antaa vaikutelman isommasta / näyttävämmästä hevosesta, käytä pienempää satulahuopaa. Huomioi esittäjän ja hevoset värien symmetria.

- Jos hevosta esitetään maasta, huolehti, että esittäjä kykenee ja jaksaa juosta riittävän lujaa hevosen esittämiseksi  myös ravissa 

Hannoveraner Verbandin nuorten kasvattajien opetusvideo hevosen esittämisestä

 

Myyntivideo

Kuvakulman tulisi olla samassa tasossa kuvattavan kanssa. Liian ylhäältä kuvattu video saa hevosen näyttämään pieneltä, liian matalalta kuvattu taas ei anna objektiivista kuvaa esim. hevosen liikkumisesta. Hevosen tulisi liikkua tasaisella ja hyvällä alustalla, Tausta mielellään vaalea (maneesissa, kentällä esim valkoista aitaa vasten) tai ainakin yksivärinen/rauhallinen.

Video kuvataan suoraan sivulta ja mahdollisesti edestä, kaikissa askellajeissa. Maasta esitettäessä näytetään käynti ja ravi.

Avustajien käyttö liikkeen saamiseksi on suotavaa, mutta heidän ei toivota näkyvän videolla

Kiinnitä huomiota taustaääniin tai käytä musiikkia
Myös ratsastajalla tulee olla siistit vaatteet ja olemus; muista yleisvaikutelma

Irtohypytyksessä kamera pyritään asettamaan mahdollisimman samalle kohdalle kuin sarjan viimeinen este ja hevoseen nähden suht samalle korkeudelle kuin hevosen keskiosa hypyssä.

Ratsastusvideossa pyritään saamaan kamera suorituksessa hevosen keskikorkeudelle. Valokuvat siksi mielellään myös hiukan alempaa, ts kyykystä; kamera on jälleen hevosen keskikorkeudella.

Perspektiivi mielellään suoraan sivukuvina, joista hevosen rakenne on hyvin nähtävissä.
Jos kyseessä on takakorkea hevonen, niin se asetetaan sivukuvaan takaosa hiukan kauempana kamerasta etuosa lähempänä: näin ylälinja antaa optimaalisen linjan katsojaan
Valokuvissa on hyvä valita liikkeessä vaihe, jossa hevonen ojentaa ja astuu alle. Ilmavia liikkeen vaiheita, joista näkyy liikkeen dynamiikka.

 

Huutokauppaesittely

Hevosen esittämistä eri toimintaympäristöissä


 


 

Lähteet ja kuvat: Hannoveraner Verbandin, Landgestuet Cellen sekä Niina Salonpään arkistot.

Kiitokset myös Kati Siebrechtille, Steffen Wernerille sekä Jukka Kallungille korvaamattomasta avusta !

Copyright: Pia Karhu